Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Wybrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, a zioła siekamy.
wyrabianie
20 min
wyrabianie
2. Mąkę pszenną mieszamy z aktywnym zakwasem żytnim oraz wodą. Woda powinna być w temperaturze pokojowej/ letnia. Krótko zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na czas 20-30 minut.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
3. Do ciasta na chleb dodajemy starkowane warzywa, zioła oraz sól. Zagniatamy razem do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta.
pierwsze wyrastanie
130 min
pierwsze wyrastanie
4. Wyrobione ciasto chlebowe przykrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie 1-2 raz składamy rozciągając i zakładając na siebie boki jak kopertę. To służy dobremu rozwinięciu siatki glutenowej, by ta mogła utrzymać później uformowany bochenek.
drugie wyrastanie
130 min
drugie wyrastanie
5. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy bochenek. Przekładamy do również oprószonego mąką koszyka do wyrastania. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2-2,5h w ciepłe miejsce - temperatura kuchenna, pokojowa jak zawsze.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Na dnie piekarnika stawiamy żaroodoporne naczynie np. miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą do utrzymania odpowiedniej wilgotności. W piekarniku włączamy termoobieg i rozgrzewamy go do temperatury 240 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu możemy je naciąć ostrym nożem, wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15-20 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, a temperaturę 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Małgorzata 16 lipca 2020 o 09:07

    Przepyszny i prosty do zrobienia. Zapach w kuchni w trakcie pieczenia boski, a smak po prostu mniam mniam! Polecam wszystkim!!

  • Brydzia 6 kwietnia 2019 o 19:29
    Ocena:

    Polecam wszystkim!!!

  • Brydzia 6 kwietnia 2019 o 19:27

    Chlebek no pychotaaaa.zrobilam z dodatkiem mąki żytniej i czarnuszki.upieklam też dla innych i zachwyceni smakiem chlebka.👌👍👍👍

  • Kinga 27 lipca 2018 o 17:06

    Piekłam jako pierwszy i wyszedł znakomity. Prawie cały zjedliśmy jeszcze ciepły z maselkiem 🙂

  • Majka 25 sierpnia 2017 o 21:49
    Ocena:

    Wyszedł znakomity ? Przepyszny!

  • kika 22 czerwca 2017 o 09:33

    Super przepis. Koniecznie musze spróbować. Doilu stopni rozgrzać piekarnik na te pierwsze 10 minut bo jest tylko napisane ze rozgrzać ? Dziwkuje za przepis. Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 22 czerwca 2017 o 10:22

      Dzięki! Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem 🙂

      • Hania 19 października 2017 o 10:26

        Hej! przepisie nie jst podana ilosc oleju, natomiast w przygotowaniu pisze zeby dodac wode z olejem. Nie wiem teraz czy mi wyjdzie chleb bo nie dodalam oleju

        • Tosia 20 października 2017 o 11:51

          Hej!
          Dodatek oleju nie jest niezbędny, więc chleba na pewno wyjdzie 🙂
          Chodziło o 1,5 łyżki.

          • Hania 20 października 2017 o 18:37

            Bardzo dziekuje za odpowiedz! Mam jeszcze jedno pytanie, co spowodowalo ze moj chleb nie ma tylu „dziurek” wyszedl bardziej zbity, czy jest to wina zakwasu- moj byl orkiszowy, aby go wzmocnic dodalam drozdzy! Pozdrawiam

            • Tosia 23 października 2017 o 15:20

              Wszystko mogło na to wypłynąć, drożdże (jak je dodajemy to trzeba skrócić czas wyrastania), inny zakwas też, ale pewnie ciasto nie zostało po prostu dobrze wyrobione 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z ziołami
Chcesz wzbogacić swoje ulubione kanapki o wyjątkowy smak i naturalne źródło błonnika? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z ziołami sprawdzi się idealnie!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej