Zioła i warzywa to świetna para dla chleba. I nie chodzi tylko o ozdabianie pajd chrupiącego chleba… Jest tylu bohaterów grządek czy straganów, którzy mogą wzbogacić nasze bochenki! Oto receptura dla ogrodniczek oraz miłośników aromatycznych ziół i świeżych warzyw. Podzielę się z Wami przepisem na okrągły chleb na zakwasie, do którego możecie przemycić sporo warzyw i ziół. Pewnie ucieszy to niejedną mamę…
U mnie „zieloności” reprezentują bazylia i szczypiorek, a „chrupkości” tarta marchewka, rzodkiewki i cukinia. W podobnych proporcjach można upiec chleb z innymi warzywami – wystarczy je tylko zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Do tego chleba potrzebny Ci jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz, a chcesz samodzielnie wyhodować swój zakwas – pomoże Ci w tym mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz się brać do pieczenia! Przeczytaj przepis na chleb ogrodnika na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Przepyszny i prosty do zrobienia. Zapach w kuchni w trakcie pieczenia boski, a smak po prostu mniam mniam! Polecam wszystkim!!
Polecam wszystkim!!!
Chlebek no pychotaaaa.zrobilam z dodatkiem mąki żytniej i czarnuszki.upieklam też dla innych i zachwyceni smakiem chlebka.👌👍👍👍
Piekłam jako pierwszy i wyszedł znakomity. Prawie cały zjedliśmy jeszcze ciepły z maselkiem 🙂
Super 🙂
Wyszedł znakomity ? Przepyszny!
Super!
Super przepis. Koniecznie musze spróbować. Doilu stopni rozgrzać piekarnik na te pierwsze 10 minut bo jest tylko napisane ze rozgrzać ? Dziwkuje za przepis. Pozdrawiam 🙂
Dzięki! Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem 🙂
Hej! przepisie nie jst podana ilosc oleju, natomiast w przygotowaniu pisze zeby dodac wode z olejem. Nie wiem teraz czy mi wyjdzie chleb bo nie dodalam oleju
Hej!
Dodatek oleju nie jest niezbędny, więc chleba na pewno wyjdzie 🙂
Chodziło o 1,5 łyżki.
Bardzo dziekuje za odpowiedz! Mam jeszcze jedno pytanie, co spowodowalo ze moj chleb nie ma tylu „dziurek” wyszedl bardziej zbity, czy jest to wina zakwasu- moj byl orkiszowy, aby go wzmocnic dodalam drozdzy! Pozdrawiam
Wszystko mogło na to wypłynąć, drożdże (jak je dodajemy to trzeba skrócić czas wyrastania), inny zakwas też, ale pewnie ciasto nie zostało po prostu dobrze wyrobione 🙂