jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego

Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie. Dopiero rok  temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim.

Postanowiłam go wykorzystać, podrasować czosnkiem i przyprawami, dokarmić w takich proporcjach, aby był bardziej wodnisty i zostawić na noc w ciepłym miejscu. Rano okazało się, że z zapachu i wyglądu zakwas przypominał identycznie jak ten na żur. Zabrałam się za gotowanie zupy i wyszła znakomita. Od tej pory żurek gotuję częściej, bo przecież zawsze w lodówce czeka na mnie serdeczny przyjaciel w postaci zakwasu żytniego 🙂

A tym, którzy swoją przygodę z zakwasem dopiero zaczynają, polecam lekturę poradników:

Jak zacząć piec chleb na zakwasie ?
Zakwas żytni krok po kroku
Ciasto na zakwasie krok po kroku

jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowegojak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego

Jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego?
 
Skladniki
  • 100 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 50 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 550 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Zakwas chlebowy przekładamy do wyparzonego słoja.
  2. Wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku oraz przyprawy.
  3. Stopniowo wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż składniki się dokładnie połączą.
  4. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym lub gazą, owijamy gumką recepturką i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 10 godzin.
  5. Po tym czasie zakwas na żur jest gotowy do użycia, można go zostawić ciepłym miejscu jeszcze na 10 godzin, przygotować od razu żur lub schować do lodówki.
  6. Zakwas na żur przechowujemy w lodówce do ok. tygodnia.

 

 

Chleb do żurku i jaja faszerowane