Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy sól i aktywny zakwas żytni. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy przez 5 minut.
wyrastanie
180 min
wyrastanie

2. Elastyczne, ale przy tym odrobinę lepkie ciasto na podpłomyki zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny.

formowanie
5 min
formowanie

3. Po tym czasie ciasto na podpłomykidzielimy na 6 porcji. Podsypujemy je delikatnie mąką i cienko wałkujemy na placek o średnicy mniejszej niż patelnia.

smażenie
48 min
smażenie

4. Rozgrzewamy patelnię i skrapiamy ją kilkoma kroplami oliwy. Wrzucamy pierwszy podpłomyk i smażymy go po ok. 4 minuty z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony. Czynność powtarzamy.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Wiktoria 31 lipca 2018 o 18:18

    mam pytanie- czy takie wyrobione juz ciasto z zakwasem mozna zamrozic?ta porcja jest ogromna a zalezy mi na zrobieniu ich z zakwasy bo lubie ten kwasny posmak.podzielila bym ciasto na porcje i zamrozila- czy po wyciagnieciu bedzie ok?

  • Tomasz 1 października 2015 o 22:42

    Proponuję zrobić chrupkie pieczywo w gofrownicy. Robiłem gofry z płatków owsianych.
    Oto przepis:
    Składniki:
    3 szkl płatków owsianych
    3 szkl wody
    2 łyzki mąki kukurydzianej
    2 łyżki tahiny (masło sezamowe)
    1/2 łyżeczki soli

    Wykonanie
    Zblendować w mikserze płatki z wodą. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Piec ok. 8 min w gofrownicy. Studzic na kratce aby gofry nie zaparowały.
    Uwaga: do ciasta można dodać orzechy włoskie
    Gofry posmarować:
    – Masło orzechowe z kokosem
    – Jogurt
    – Melasa buraczano-jabłkowa
    – Mus jabłkowy

    Robiłem gofry z własnej maki pszennej razowej – tez dobre

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z jalapenõ
Lubisz wyraziste, lekko pikantne smaki? SmakoWita pasta z ziaren fasoli jalapenõ to świetny wybór!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej