Macie ochotę na coś pysznie chrupiącego? Sięgnijcie po suchy chleb, bo będą z tego pyszne grzanki – nieodzowny składnik włoskiej letniej sałatki o radosnej nazwie panzanella.
Macie ochotę na coś pysznie chrupiącego? Sięgnijcie po suchy chleb, bo będą z tego pyszne grzanki – nieodzowny składnik włoskiej letniej sałatki o radosnej nazwie panzanella.
sól i pieprz 0
bazylia świeża 1 szt.
pomidory dojrzałe 700 g
czerstwe pieczywo (ciabatta lub pszenne na zakwasie) 250 g
czerwona cebula 100 g
oliwa extra vergine 60 ml
ocet winny 20 ml
czosnek świeży (ząbek) 1 szt.
20 min.
Czas całkowity
0 min.
Czas wyrastania
0 min.
Czas wypieku
1. Umyte pomidory kroimy na cząstki.
2. Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę lub rwiemy na kawałki wielkości kęsa. Skrapiamy 20 ml oliwy i pieczemy w 200 stopniach C na złoty kolor.
3. Pokrojone pomidory solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i odstawiamy na 10 minut, by puściły sok.
4. Do większej miski odlewamy sok, który wytrącił się z pomidorów. Dodajemy 40 ml oliwy i 20 ml octu winnego. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i grzanki chlebowe. Mieszamy.
5. Gdy chleb lekko zmięknie dodajemy pomidory i bazylię. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, jeśli to konieczne. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.
Dziekuje,przepisy wspaniałe 🙂
Wygląda bardzo apetycznie.
Serdecznie pozdrawiam:)*