Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Na suchej patelni prażymy ziarna, aż będą rumiane.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy ziarna (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), aktywny zakwas i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 2 minuty, aż składniki się dobrze połączą.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłoń wodą i przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy prażonymi pestkami, delikatnie je przyciskając. Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut (metodą góra-dół), następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min