Macie ochotę na domowe bułki na zakwasie.? Dzięki dodatkowy mąki pszennej łatwo je uformować, z jajka sprawiają, że bułeczki wychodzą lekkie i sprężyste.
I żeby było jeszcze łatwiej proponuję… trójkątną wersję 🙂
Macie ochotę na domowe bułki na zakwasie.? Dzięki dodatkowy mąki pszennej łatwo je uformować, z jajka sprawiają, że bułeczki wychodzą lekkie i sprężyste.
I żeby było jeszcze łatwiej proponuję… trójkątną wersję 🙂
mąka pszenna typ 650 300 g
sól 1,5 łyżeczki
jajko 1 szt.
aktywny zakwas żytni 150 g
mąka żytnia typ 720 200 g
letnia woda 320 ml
4 godz. 55 min.
Czas całkowity
4 godz. 40 min.
Czas wyrastania
15 min.
Czas wypieku
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, żółtko jajka i sól. Białko jajka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut.
2. Zostawiamy wyrobione ciasto pod przykryciem na 2,5 h.
3. Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką żytnią, krotko zagniatamy i formujemy prostokąt o grubości 2 cm, o wymiarach ok. 20x25 cm. Prostokąt dzielimy na 4 prostokąty i każdy z nich przecinamy po skosie, otrzymując 8 trójkątów.
4. Trójkąty te przekładamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1-1,5 h.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane.