Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne, ale przy tym odrobinę lepkie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 porcji. Podsypujemy je delikatnie mąką i cienko wałkujemy na placek o średnicy mniejszej niż patelnia.
smażenie
smażenie
4. Rozgrzewamy patelnię i skrapiamy ją kilkoma kroplami oliwy. Wrzucamy pierwszy podpłomyk i smażymy go po ok. 4 minuty z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony. Czynność powtarzamy.
Smakowita
Placki podajemy z ulubionymi dodatkami np. Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz 8 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 8 min