Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem łączymy składniki zaczynu, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 7-8 godzin) pod przykryciem.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Następnego dnia przesiewamy mąkę do misy, dodajemy zaczyn, cukier, drożdże, rozbełtane jajka. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
formowanie
15 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy ciasto na 8 części, robimy kulki, każdą z nich delikatnie rozpłaszczamy, na środku zostawiamy łyżkę ulubionego nadzienia np. konfitury i zbieramy boki ciasta ku środkowi, tworząc okrągłego pączka.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane pączki przekładamy do papilotek i kładziemy na blasze lub do foremek na muffiny (skropionych olejem roślinnym). Pączki przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Wierzch wyrośniętych pączków smarujemy białkiem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 17 minut w 190 stopniach. Po tym czasie przekładamy pączki na kuchenną kratkę. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej