Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem łączymy składniki zaczynu, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 7-8 godzin) pod przykryciem.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia przesiewamy mąkę do misy, dodajemy zaczyn, cukier, drożdże, rozbełtane jajka. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy ciasto na 8 części, robimy kulki, każdą z nich delikatnie rozpłaszczamy, na środku zostawiamy łyżkę ulubionego nadzienia np. konfitury i zbieramy boki ciasta ku środkowi, tworząc okrągłego pączka.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane pączki przekładamy do papilotek i kładziemy na blasze lub do foremek na muffiny (skropionych olejem roślinnym). Pączki przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Wierzch wyrośniętych pączków smarujemy białkiem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 17 minut w 190 stopniach. Po tym czasie przekładamy pączki na kuchenną kratkę. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz 17 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 17 min