Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło. Gotujemy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zestawiamy i czekamy by ostygło (powinno być letnie, lecz nie gorące). Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Wlewając powoli mleko z masłem zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem. Następnie wbijamy jajka i dalej wyrabiamy ciasto. Po 5 minutach osiągnie formę kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 porcji. Każdą kulkę spłaszczamy i próbujemy zlepić boki jakby kleiło się pierożki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak złożone bułeczki kładziemy złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę. W tym czasie podwoją objętość.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki nacinamy pod skosem w trzech miejscach, ostrym nożem. Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy wierzch bułeczek. Bułeczki śniadaniowe pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, aż będą lekko rumiane. Przed podaniem studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 2.86 z 7 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 15 min