Przyszedł czas na kolejną odsłonę z cyklu - co zrobić z chleba. Pisałam już o tym wielokrotnie, że jest tyle sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa, że warto wszystkie pomysły spisać w jednym miejscu. Wyrzucenia chleba to temat mocno kontrowersyjny, któremu większość osób jest przeciwna, a jednak niektórym się czasem zdarza. Był już przepis na domową bułkę tartą, na pudding chlebowy i chłodnik chlebowy. Tym razem wyruszamy w podróż do słonecznej Italii, bo przygotujemy sałatkę inspirowaną włoską kuchnią. Panzanella to sałatka chlebowa, podawana zazwyczaj z pomidorami i ziołami. Wystarczy z czerstwego chleba podpiec grzanki, wymieszać je ze składnikami i skropić oliwą. W mojej wersji sałatki znajdziecie jeszcze cebulę, oliwki, suszone pomidory, prażoną cebulę i dressing musztardowy. Sałatka ma pewną wadę, ma krótki żywot - i to nie tylko dlatego, że jest taka smaczna. Nasiąknięte dressingiem grzanki sprawiają, że po kilku godzinach nie jest już tak apetyczna jak świeżo po przygotowaniu, pamiętajcie o tym :) Co zrobić z chleba - sałatka panzanellaCo zrobić z chleba - sałatka panzanellaCo zrobić z chleba - sałatka panzanella
Co zrobić z chleba - sałatka panzanella
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 400 g czerstwego pieczywa
  • 3 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kilkanaście oliwek (u mnie czarne)
  • 5 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • zioła (u mnie bazylia i mięta)
  • 2 łyżki oliwy
  • Dressing:
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Instrukcja
  1. Pieczywo kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Grzanki pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, następnie studzimy.
  2. Do dużej misy wsypujemy grzanki, dodajemy posiekane w kostkę pomidory, cebulę, posiekane suszone pomidory, plasterki oliwek, prażoną cebulkę i porwane zioła.
  3. Do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę. Słoik zakręcamy i nim potrząsamy, aż otrzymamy gładki sos.
  4. Dressing wlewamy do miski ze składnikami na sałatkę i dokładnie mieszamy. Serwujemy od razu.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen