Co prawda Smakowity Chleb to blog poświęcony wypiekowi domowego chleba, ale uznałam, że znajdzie się na stronie miejsce na pewien cykl. Na pewno każdemu zdarzyło się kiedyś znaleźć w chlebaku czerstwe pieczywo, jeśli  nie - to znaczy, że rodzina jest wyjątkowo liczna :) Ja czasem mam ten problem i zawsze staram się z niego wyjść praktyczną drogą, gdyż nie ma gorszej rzeczy od wyrzucania chleba. A z czerstwego pieczywa można wiele zrobić, poczynając od bułki tartej, po chłodnik chlebowy. Tym razem jednak zainspirowałam się sezonem truskawkowym i przygotowałam z bagietki (drugiej świeżości) pudding chlebowy. Wyszedł z tego urodziwy i wyjątkowo smakowity deser truskawkowy. Polecam wypróbować przepis także z innymi owocami np. malinami, porzeczką, jagodami, czy zimą po prostu z bananem :) pudding chlebowy z truskawkamipudding chlebowypudding chlebowy z truskawkami
Co zrobić z chleba-pudding chlebowy z truskawkami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • 300 g czerstwego, pszennego pieczywa
  • 2 jajka
  • 600 ml mleka
  • 10 łyżeczek cukru (u mnie z wanilią)
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki masła
Instrukcja
  1. Pieczywo kroimy w kostkę lub małe kromeczki.
  2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki.
  3. Mleko łączymy z jajkami i mieszamy dokładnie trzepaczką.
  4. Formę żaroodporną (średnica ok. 25 cm) smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwą kawałków pieczywa. Posypujemy 4 łyżeczkami cukru, dekorujemy połową truskawek. Całość zalewamy połową mikstury (mleka z jajkiem).
  5. Tworzymy drugą warstwę, znów układając kawałki chleba, które posypujemy 4 łyżeczkami cukru i dekorujemy resztą truskawek. Z wierzchu polewamy resztą mleka z jajkiem i odstawiamy na 10-15 minut do nasączenia.
  6. Tak przygotowaną formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno.
  7. Pudding można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub podać z gałką lodów śmietankowych.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen