Przepis

rozdrabnianie chleba
5 min
rozdrabnianie chleba

1. Chleb rozdrabniamy w malakserze na piasek.

przygotowanie twarogu
5 min
przygotowanie twarogu

2. Twaróg łączymy z połową jajka i cukrem.

przygotowanie masy chlebowej
5 min
przygotowanie masy chlebowej

3. Rozdrobniony chleb mieszamy z drugą połową jajka, otartą skórką z cytryny oraz mlekiem. Mleko najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Różne rodzaje chleba mogą wymagać mniej lub więcej mleka.

formowanie pączków
10 min
formowanie pączków

4. Formujemy niewielkie placuszki. Na każdy nakładamy niewielką ilość twarogu i zlepiamy kuleczki.

smażenie
10 min
smażenie

5. Pączuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeszcze gorące pączki polewamy płynnym miodem i oprószamy cynamonem.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej