Macie swój sposób czerstwe pieczywo? Tutaj znajdziecie moc pomysłów! Co powiecie na pączki z chleba? Chrupiące z zewnątrz, rozpływające się w ustach dzięki dodatkowi twarogu. Nie tylko na Tłusty Czwartek – będą smakować przez cały rok!
Macie swój sposób czerstwe pieczywo? Tutaj znajdziecie moc pomysłów! Co powiecie na pączki z chleba? Chrupiące z zewnątrz, rozpływające się w ustach dzięki dodatkowi twarogu. Nie tylko na Tłusty Czwartek – będą smakować przez cały rok!
jajko 1 szt.
mleko 100 ml
pieczywo czerstwe 200 g
cynamon 1,2 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
twaróg 100 g
skórka z cytryny 1 szt.
miód 50 g
olej rzepakowy do smażenia 350 ml
20 min.
Czas całkowity
0 min.
Czas wyrastania
5 min.
Czas wypieku
1. Chleb rozdrabniamy w malakserze na piasek.
2. Twaróg łączymy z połową jajka i cukrem.
3. Rozdrobniony chleb mieszamy z drugą połową jajka, otartą skórką z cytryny oraz mlekiem. Mleko najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Różne rodzaje chleba mogą wymagać mniej lub więcej mleka.
4. Formujemy niewielkie placuszki. Na każdy nakładamy niewielką ilość twarogu i zlepiamy kuleczki.
5. Pączuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeszcze gorące pączki polewamy płynnym miodem i oprószamy cynamonem.