Kiedyś moimi ulubionymi chlebami były te na pszenne. Nadal uwielbiam szczególnie pszenny na zakwasie, ale coraz większy kawał mojego serca (a raczej podniebienia) skradają też bochenki żytnie. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wersja z piwem, cebulą i słonecznikiem.
Bazując na podobnych proporcjach przygotowałam jego nową odsłonę. Tym razem z jabłkiem i cydrem. Muszę przyznać, że jest chyba nawet jeszcze lepszy!
I właśnie o to chodzi w pieczeniu chleba, aby nasze wypieki stawały się coraz smaczniejsze i sprawiały nam (domowym piekarzom) oraz bliskim sporo radości.
Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem
Autor: Tosia
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Skladniki
Zaczyn (dokarmianie zakwasu):
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
90 g wody
30 g zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
400 g mąki żytniej typ 720
320 ml cydru
zaczynu
1,5 łyżeczki soli
sól
łyżeczka oleju roślinnego
Instrukcja
Zaczyn:
Jeden dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki doprowadzamy do temperatury pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (czyli zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią spożywczą i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu (na ok. 8 godzin).
Ciasto właściwe:
Jabłko pokrojone w kostkę podsmażamy na oleju aż nabierze koloru, następnie studzimy.
Do dużej misy przekładamy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, jabłko, sól, cydr. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem (wymiary 10 x 24 cm). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta mokrą ręką lub łyżką, przykrywamy formę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed pieczeniem skrapiamy z wierzchu ciasta zimną wodą (po pieczeniu również można to zrobić dla złocistej skórki). Formę wkładamy do rozgrzanego pieca, chleb pieczemy przez 40 minut.
Upieczony bochenek wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.