Prawie każdy chleb wymaga cierpliwości. Jeden większej, inny mniejszej.
Ten chleb wymaga wielu godzin wyrastania. Ale czy to oznacza, że musisz na te kilka godzin zrezygnować z innych obowiązków? Oczywiście, że nie! To że musi wyrastać dłużej daje Ci więcej luzu niż tradycyjny, wyrastający ok. 2 godzin bochenek. Możesz bowiem przez te 8 godzin zrobić tak wiele, że trudno to wyrazić słowami. A chleb będzie rósł sam, bez niczyjej pomocy. Czy to nie prostsze?
Do długiego wyrastania wybrałam tym razem chleb razowy, czyli mój ulubiony typ chleba. Nauczona od dziecka, że ten typ chleba lepiej wpływa na nasz organizm, poważnie się od niego uzależniłam.
Przepis to nic trudnego, wystarczy całość zamieszać łyżką i gotowe! Nie ma konieczności zagniatania.
Witam!
Już piąty raz piekę ten chleb zgodnie z przepisem.
Dziś ponownie to zrobiłam, ale efekt straszny.
Żadna próba wypieku się nie powiodła. Chleby mi nie wyrosły i nie dopiekły mimo 2 godz.pieczenia.
Czy jestem takim antytalenciem?
Co źle robię?
Pozdrawiam.
Barbara.
Dzień dobry,
Nie wierzę w antytalent, coś musi iść nie tak, niezależnie od Pani:)
Może chodzi o temperaturę wyrastania?Może chleb powinien wyrastać w cieplejszym miejscu?
Pieczenie chleba 2 godziny nie ma kompletnie sensu, nie osiągniemy upragnionego efektu przy tak długim czasie pieczenia. Jeśli nie rośnie, po dłuższej chwili w piekarniku nie stanie się cud. Trzeba popracować nad efektem na etapie przed pieczeniem.
Może spróbuje Pani z innym przepisem, na przykład tym: https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-razowy/
Pozdrawiam,