Uwielbiam pieczoną i grillowaną paprykę, więc to było kwestią czasu, kiedy w końcu wykorzystam ją w chlebie. Często robię z niej pastę lub pesto z pieczonym czosnkiem, ale na początek wykorzystałam ją w pokrojonej formie. Jeśli chodzi o przepis, samo ciasto na chleb jest dosyć proste, wymaga jedynie aktywnego zakwasu żytniego, mąki pszennej, soli, cukru i wody. Gościem specjalnym wypieku jest tu właśnie papryka, która najpierw została lekko podpieczona, aby następnie zdjąć jej skórkę. Dzięki temu jest miękka i nie szkodzi na żołądek.
Papryka po upieczeniu robi się słodka, co wpływa pozytywnie na smak chleba. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę, ponieważ pieczemy go w zaparowanym piekarniku. W trakcie wyrastania chleba warto go przełożyć do specjalnego koszyka lub w warunkach domowych wykorzystać durszlak. Polecam miłośnikom papryki :)