Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Warzywa ścieramy na tarce, zioła siekamy. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy warzywa, zioła, sól, aktywny zakwas.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne (ok. 4 minuty).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie możemy ciasto wyrobić krótko raz jeszcze.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, delikatnie formujemy okrągły bochenek, Przekładamy go do koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką złączeniem ku górze. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 220 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu możemy je naciąć ostrym nożem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, temperaturę 200 stopni i dopiekamy jeszcze 28 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 38 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 38 min