Zioła i warzywa to świetna para dla chleba. I nie chodzi tylko o ozdabianie pajd chrupiącego chleba… Jest tylu bohaterów grządek czy straganów, którzy mogą wzbogacić nasze bochenki! Oto receptura dla ogrodniczek oraz miłośników aromatycznych ziół i świeżych warzyw. Podzielę się z Wami przepisem na okrągły chleb na zakwasie, do którego możecie przemycić sporo warzyw i ziół. Pewnie ucieszy to niejedną mamę…
U mnie „zieloności” reprezentują bazylia i szczypiorek, a „chrupkości” tarta marchewka, rzodkiewki i cukinia. W podobnych proporcjach można upiec chleb z innymi warzywami – wystarczy je tylko zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Do tego chleba potrzebny Ci jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz, a chcesz samodzielnie wyhodować swój zakwas – pomoże Ci w tym mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz się brać do pieczenia! Przeczytaj przepis na chleb ogrodnika na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.