Chleb na piwnym zakwasie nie powinien nikogo dziwić, w końcu nie od dziś wiadomo, że to świetny środek spulchniający. Dodaje się go do ciast i do naleśników, a także do chleba!
Do zrobienia takiego chleba potrzebny jest aktywny zawkas żytni i odrobina cierpliwości. Nie pochłania on co prawda dużo czasu w kuchni, ale jego wykonanie trzeba podzielić na dwie partie, a właściwie dwa dni.
Najpierw, najlepiej wieczorem łączymy aktywny i dokarmiony zakwas z podgrzanym piwem i mąką. Zaczyn piwny mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin, czyli po prostu na noc w ciepłym miejscu.
Następnego dnia rano lub w południe (kiedy znajdziemy na to trochę czasu), przygotowany wcześniej zakwas łączymy ponownie z letnim piwem i mąką. Tym razem przyprawiamy go również solą i pieprzem.
Dalej postępujemy już podobnie jak z innymi chlebami na zakwasie. Potrzebujemy 2-3 godzin, by ciasto odpoczęło w ciepłym miejscu. Na koniec pieczemy go 30-40 minut i chlebek gotowy!
Naprawdę warto się poświecić i wykonać tych kilka prostych czynności, bo chlebek jest po prostu cudowny.
Dzięki piwu jest wilgotny w środku, jego miąższ ma ładne dziurki. Po naciśnięciu chleba kciukiem, wraca on do swojej pierwotnej formy. Pięknie pachnie, a przede wszystkim świetnie smakuje.
Co ciekawe smak piwa wcale nie jest wyczuwalny na początku, ale nadaje chlebkowi charakterystycznego, lekko słodkawego smaku.
Świetnie się sprawdzi jako dodatek podczas grillowania, jak i zagryzka do piwa w postaci kanapek :)
Witam, piekę chlebki różne i eksperymentuję z różnymi dodatkami mam pytanie;
czy ktokolwiek piekł chebek na kwasie chlebowym. Pozdrawiam
Na samym kwasie, czy jako dodatek do zakwasu/drożdży? Osobiście nie próbowałam, ale wiem, że są przepisy na obie wersje. Podobno dobre 🙂
Dziękuję za przepis. Jestem początkująca, to mój 4 chleb i jak do tej pory najlepszy. Musiałam dać mu 8 godzin żeby wyrósł po 4 godzinach nic się nie działo , zaryzykowałam i się udało. Następnym razem spróbuję zamiast piwa dać wodę gazowaną. Przeczytałam w komentarzach poniżej, że też wychodzi. Inspiruje się Twoimi przepisami dziękuję za tak dokładne przekazanie wiedzy . Jeśli mi się udało to znaczy, że każdy może. 🙂 😀 😃 🙂 🙃
Gratuluję i życzę dalszych sukcesów. Teraz będzie już tylko coraz lepiej 🙂
Czy mogę zamienić mąkę pszenną pełnoziarnistą i mąkę chlebową 650 na mąkę pszenną chlebową 750? Czy jest gdzieś na stronie jakiś poradnik jak można wymieniać mąki?
Tośka !!! 🙂
Chlebek wyszedł GENIALNIE ! Wyrośnięty , pachnący , fajna skórka i miąższ – elastyczny i miękki – no bomba , rewelacja 😀 Pochłonięty przez rodzinę w mgnieniu oka …. chyba smakował… hehehe
Ten chleb można śmiało łączyć z wędlinami serami , czy czymkolwiek innym , do pracy , dla gości.
Pisałaś że słodkawy może wyjść- u mnie nie czuć tej słodkości – być może zależy od rodzaju piwa. Zapach w trakcie pieczenia , wyjęcia i już później – no w całym domu – pięknie.
Ukłony za przepis !
NAJLEPSZA STRONA Z PRZEPISAMI NA CHLEB – a trochę już się bawię w domowego piekarza i nie jeden internetowy przepis już testowałem.
Pozdrawiam uroczą p. Tosię 🙂
Bardzo się cieszę, że chlebek udany i dziękuję za miłe słowa.
Pozdrawiam 🙂
Piszesz głupoty ,bo jak można gotować piwo na letnie,Może lepsza forma podgrzewanie piwa na letnie.. A najlepiej to walać wodę a piwo wypić duszkiem. Pozdrawiam piekarki.
Ma Pan rację, piwo powinno być podgrzane by było letnie (a nie na letnie). Użycie słowa „gotować” to mój błąd językowy. Natomiast nie wiem co to znaczy „walać wodę” według Pana.
Pozdrawiam złośliwca.