Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ziarna słonecznika (wcześniej można uprażyć na suchej patelni), aktywny zakwas, miód i sól.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut. Ciasto po tym czasie powinno być plastyczne. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na 3 godziny.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, oprószamy delikatnie mąką i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na godzinę.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach, następnie przez 15 minut w 190 stopniach,
Smakowita
Upieczony bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min