Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj mąkę z drożdżami i solą. Koperek poszatkuj i dodaj do mieszanki. Dodaj do całości również jogurt i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Dolewaj i zagniataj ciasto rękami aż osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się przyklejało do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon, pokrój go na 5 równych części i z każdej części uformuj bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut aby bułeczki urosły.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 15-20 minut aż lekko zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do nich ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min