Zauważyłam spore zainteresowanie czytelników przepisami na szybki Chleb Dukana oraz Chleb Dukana na drożdżach.

Dlatego postanowiłam przygotować przepis na alternatywę dla chlebów Dukana. Zdaję sobie sprawę z tego, że jedzenie w kółko tego samego otrębowego chleba, w sytuacji kiedy tradycyjne pieczywo jest zakazane w diecie, może być męczące.

Bułeczki Dukana, pieczone w formie na muffiny są jeszcze prostsze w wykonaniu niż szybki chleb Dukana. Wystarczy 5 minut na przgotowanie i połączenie składników, a potem 25 minut na to, by bułeczki sie upiekły.

Poniżej podaję przepis podstawowy, na klasyczne otrębowe bułeczki, ale można ich smak urozmaicić dodatkami dozwolonymi w diecie, czyli np. sezamem, ziołami, suszonymi pomidorami, czy oliwkami.

Uważam, że w przypadku otrębowych wypieków nie ma sensu ich porównywać do tradcyjnego pieczywa, wypiekanego na bazie mąki pszennej, czy żytniej. Jednak jak na alternatywę dla nich, takie otrębowe wypieki moga być naprawdę smaczne :)

Bułeczki Dukana
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 12 łyżek otrąb (u mnie żytnich)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 125 g chudego twarogu
  • jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Instrukcja
  1. Twaróg rozdrabniamy widelcem.
  2. Łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę, aż połączą się w masę o konsystencji gęstego jogurtu/śmietany.
  3. foremek na muffiny wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia.
  4. Przekładamy ciasto do 3/4 wysokości każdej foremki.
  5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut, w temperaturze 180 stopni.
  6. Po tym czasie wyciągamu formę na muffiny i wyciągamy z nich bułeczki.
  7. Studzimy na kuchennej kratce przed podaniem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen