Zauważyłam spore zainteresowanie czytelników przepisami na szybki Chleb Dukana oraz Chleb Dukana na drożdżach.
Dlatego postanowiłam przygotować przepis na alternatywę dla chlebów Dukana. Zdaję sobie sprawę z tego, że jedzenie w kółko tego samego otrębowego chleba, w sytuacji kiedy tradycyjne pieczywo jest zakazane w diecie, może być męczące.
Bułeczki Dukana, pieczone w formie na muffiny są jeszcze prostsze w wykonaniu niż szybki chleb Dukana. Wystarczy 5 minut na przgotowanie i połączenie składników, a potem 25 minut na to, by bułeczki sie upiekły.
Poniżej podaję przepis podstawowy, na klasyczne otrębowe bułeczki, ale można ich smak urozmaicić dodatkami dozwolonymi w diecie, czyli np. sezamem, ziołami, suszonymi pomidorami, czy oliwkami.
Uważam, że w przypadku otrębowych wypieków nie ma sensu ich porównywać do tradcyjnego pieczywa, wypiekanego na bazie mąki pszennej, czy żytniej. Jednak jak na alternatywę dla nich, takie otrębowe wypieki moga być naprawdę smaczne :)
Witam. Mam zamiar dziś zrobić bułeczki, ale mam pytanie.
Czy skrobi kukurydzianej to jest to samo co mąka kukurydziana?
Witam serdeczne.
Skrobia i mąka kukurydziana różnią się między sobą, jest to dosyć istotne dla osób będących na diecie Dukana, ponieważ tylko skrobia jest dozwolona.
Mąka powstaje z całych ziaren kukurydzy, skrobia kukurydziana różni się od niej nawet w fakturze, to tak jak z mąką i skrobią ziemniaczaną.
Pozdrawiam.