Przepis

wyrastanie ciasta
60 min
wyrastanie ciasta
1. Mąkę pszenną przesiewamy do głębokiej misy, też sól i drożdże. Wszystkie suche składniki mieszamy i dolewamy stopniowo na przemian oliwę oraz wodę. Jednocześnie cały czas wyrabiamy ciasto. Jeśli to konieczne - dodajemy więcej lub mniej wody, aby uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji. Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ścianek misy, nie klei się nadmiernie do dłoni, jest miękkie i bardzo elastyczne. Misę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę lub do podwojenia objętości.
przygotowywanie nadzienia
10 min
przygotowywanie nadzienia
2. Wyrośnięte ciasto na ziołowy zawijaniec wyciągamy z misy i przekładamy na blat. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm (wymiary prostokąta nie są aż tak ważne). Rozwałkowane ciasto smarujemy Smakowitą pastą z ziaren fasoli oraz domowym pesto np. z bazylii.
zawijanie ciasta
10 min
zawijanie ciasta
3. Każdą z przygotowanych porcji ciasta na ziołowy zawijaniec rolujemy jak roladę, a następnie rozcinamy je wzdłuż pozostawiając końcówkę w całości.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Skręcamy rozcięte końce rolady jak warkocz. W ten sposób uzyskamy dwa ziołowe zawijańce. Przekładamy je na blachę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Gdy ziołowe zawijańce wyrastają, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte bochenki skrapiamy wodą i pieczemy przez około 20 minut lub do zarumienienia się skórki. Studzimy na kratce kuchennej.
Pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą
Lubisz oryginalne, pełne smaku przekąski? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z cebulą i jabłkiem sprawdzi się idealnie.
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej