Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, topione masło, drożdże. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na cienki prostokąt.
formowanie
5 min
formowanie
4. Twaróg rozgniatamy widelcem, łączymy z jajkiem i cukrem. Tak przygotowaną masą smarujemy prostokąt z ciasta zostawiając wolne ramki. Wykładamy 4 rzędy malin, zostawiając ostatnie pasmo wolne.
formowanie
3 min
formowanie
5. Zawijamy ciasto jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy nożem na ok. 12-14 części.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Tak przygotowane mini roladki układamy ciasno w formie keksówkę wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
7. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej