Przepis

przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
1. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię, podgrzewamy 10 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekany drobno czosnek, śmietanę, miód, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy kilka minut, aż szpinak przejdzie smakiem.
wyrabianie
8 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy 500 g mąki, drożdże, sól. 2. Wlewamy letnią wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto przez 3 minuty na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną cześć przekładamy na posmarowanej oliwią misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Do drugiej części ciasta dodajemy szpinak oraz dodatkowe 100 g mąki, wyrabiamy mikserem lub zagniatamy jeszcze kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Zielone ciasto na zakręcony chleb ze szpinakiem również przekładamy do przykrytej misy na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na duży prostokąt. Zieloną część ciasta kładziemy na białej i wałkujemy, aby przykrywało większą część ciasta (białą ramkę zostawiamy). Tak rozwałkowane ciasto zawijamy na roladę i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 40 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Wierz ciasta skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Zakręcony chleb ze szpinakiem wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej