Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dodajemy aktywny zakwas żytni, twaróg, posiekany szczypiorek, sól. Powoli wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej i gładkiej kuli.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto na wiosenny chleb na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 - 2,5h w ciepłym miejscu - temperatura kuchenna, pokojowa jak zawsze.
składanie
10 min
składanie
3. W czasie wyrastania składamy ciasto jak kopertę raz lub dwa razy. Chodzi o to, że ciasto w misce po wyrobieniu chwyta się z boku i rozciąga każdą krawędź do środka i zakłada się mniej więcej jak kopertę. To służy dobremu rozwinięciu siatki glutenowej, by ta mogła utrzymać później uformowany bochenek.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto na wiosenny chleb na zakwasie przekładamy na blat i formujemy bochenek o dowolnym kształcie. Przekładamy do oprószonego mąką koszyka do wyrastania, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 - 2,5 h w ciepłe miejsce - temperatura kuchenna, pokojowa.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą do utrzymania odpowiedniej wilgotności. Koszyk do wyrastania odwracamy dnem do góry, przerzucamy chleb na blachę. Pieczemy przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół, chleb pieczemy przez 30 minut. Upieczony wiosenny chleb na zakwasie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej