Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, twaróg, posiekany szczypiorek, sól. Powoli wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli (ok. 5 minut).
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią, aby je odgazować. Przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Koszyk do wyrastania odwracamy dnem do góry, przerzucamy chleb na blachę. Pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół, chleb pieczemy 30 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej