Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy twaróg, posiekany szczypiorek, sól. Powoli wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli (ok. 5 minut).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią, aby je odgazować. Przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Koszyk do wyrastania odwracamy dnem do góry, przerzucamy chleb na blachę. Pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół, chleb pieczemy 30 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min