Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier. Truskawki miksujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, dolewamy wodę, dodajemy masło i krótko podgrzewamy. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części.
formowanie
2 min
formowanie
4. Z każdej części tworzymy wałeczek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Z wierzchu dekorujemy cząstkami truskawek.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Tak przygotowane paluchy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej