Przepis

wyrabianie
240 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, rozbełtane jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie na 4 godziny w ciepłym miejscu.
formowanie
3 min
formowanie
2. Wyrośnięte ciasto na świąteczne paszteciki na zakwasie dzielimy na dwie części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 20x33 cm.
przygotowywanie nadzienia
3 min
przygotowywanie nadzienia
3. Na połowie powierzchni wykładamy farsz i zawijamy ciasto od dłuższego boku jak roladę.
formowanie
3 min
formowanie
4. Każdą roladę kroimy na 14 paseczków. Z nich powstaną nasze świąteczne paszteciki na zakwasie.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Paszteciki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Świąteczne paszteciki na zakwasie smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziołami lub makiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stpnni C, pieczemy przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej