Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj oliwę i miód i zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli zacznij dolewać wodę i dalej zagniataj. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję, a po jej osiągnięciu jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2.Ciasto w misce przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład pod kaloryferem) na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3.Ciasto powinno znacznie wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto umieść w wyłożonym papierem do pieczenia, prostokątnym, żaroodpornym naczyniu. W ciasto powbijaj orzechy włoskie w ok. 2 centymetrowej odległości od siebie. Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem materiałowej szmatki jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw naczynie z ciastem do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje. Wyjmij, pokrój i podawaj jeszcze lekko ciepłe.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej