Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Przygotuj szpinak. Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wrzuć szpinak i smaż aż wyparuje z niego cała woda. Wyciśnij czosnek, dopraw pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i oliwę. Zacznij dolewać ciepłą wodę. Zagniataj ciasto i dolewaj wodę aż uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Wstaw ciasto do miski, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
formowanie
4 min
formowanie
4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Na prostokącie rozsmaruj szpinak, zostawiając ok. 2 cm ciasta z każdego boku. Zwiń ciasto w ciasny rulon. Potnij rulon na 10 równych części. Gotowe, pocięte ślimaczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
5. Delikatnie uklep każdego ślimaczka, przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ślimaczki i piecz przez ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej