Przepis

wyrabianie
65 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i jajko. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
35 min
formowanie
2. Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie, dzielimy na 9 części. Z każdej z nich lepimy długi wałeczek (60-80 cm). Wałeczek zginamy na pół i zaplatamy, końce ciasta łączymy tworząc z tego bajgla. Tak uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Bajgle przykrywamy ściereczką na 30 minut.
przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników
3. W tym czasie na suchej patelni prażymy sezam lub wsypujemy go od razu na płaski talerz. Łączymy ciepłą wodę z miodem lub melasą i wlewamy do miseczki.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bajgle moczymy w słodkiej wodzie, następnie w sezamie (z jednej lub z dwóch stron). Kładziemy ponownie na blasze i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej