Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, tarty ser i sól. Wlewamy letnią wodą na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie na 1,5 h.
przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
3. Ugotowany bób łączymy z miękkim masłem i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na zieloną pastę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
formowanie
5 min
formowanie
4. Po tym czasie oprószamy mąka blat, odgazowujemy ciasto i wałkujemy na duży prostokąt o wyraźnie dłuższym jednym boku, oraz o grubości 0,5 cm. Wykładamy farsz na ciasto, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy farsz serem i żurawiną. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Przecinamy ją przez środek na pół, zostawiając końcówkę nierozciętą do końca. Zaplatamy dwa pasma ze sobą tworząc warkocz i łączymy ze sobą dwa końce. W ten sposób otrzymamy wieniec.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Uformowany wieniec kładziemy na blasze i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek pieczemy przez 25 minut, następnie posypujemy tartym serem i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej