Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 3 minuty mikserem. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
pierwsze wyrastanie
70 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na 70 minut.
formowanie
8 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, każdą z nich wałkujemy na kółko o grubości 0,5 cm. Nacinamy ostrym nożem z 4 stron, zostawiając środek nieprzecięty. Na środku wykładamy po łyżce masła orzechowego, posypujemy cząstkami drobno pokrojonego jabłka i posypujemy szczyptą cukru trzcinowego. Zawijamy boki ciasta na około tworząc różyczki.
drugie wyrastanie
10 min
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane różyczki zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem pod przykryciem na 10 minut.
pieczenie
18 min
pieczenie
5. Różyczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy góra-dół przez 18 minut w 190 stopniach. W tym czasie cukier puder łączymy z sokiem z granata lub z cytryny. Upieczone bułeczki dekorujemy lukrem i posypujemy orzeszkami.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej