Niedawno udało mi się opracować znakomity przepis na rogaliki śniadaniowe, delikatne i lekko puszyste. Uznałam zatem, że czas na kolejny rogalowy krok – przygotowanie ich w wersji na zakwasie.
Przy odpowiednich proporcjach i konsystencji ciasta jest to jak najbardziej możliwe. Wystarczy podrośnięte ciasto rozwałkować na koło, podzielić na 8 trójkątów, a dalej postępować tak samo jak w przypadku rogali drożdżowych.
Ich wierzch można posmarować dodatkowo białkiem lub żółtkiem z mlekiem i posypać makiem, ja jednak zdecydowałam, że wystąpią solo, trochę jak domowe bułeczki 🙂
A mnie wyszly mocno spieczone,twarde. Czy przyczyna moglobyc za cienko rozwalkowane ciasto?
Dzien dobry. Dziekuje za wspaniale przepisy. Dopiero kilka sprobowalam ale rozpedzam sie. Co do tych rogalikow mam dwa pytania. Czy moge uzyc mąkę typ 750 zamiast 650 , czy moze lepiej wymieszac pol na pol 750 i 550. I drugie pytanie czy mozna mrozic te rogale? Dziekuje i pozdrawiam.
Czy zamiast mąki pszennej można użyć żytniej 720 lub gryczanej?
Niestety nie bardzo, ale można orkiszową 🙂
Dzień dobry! Jestem początkującym domorosłym „piekarzem”, na razie ograniczałem się tylko do chleba żytniego, ale chcę pójść odrobinę dalej i spróbować czegoś pszennego. Pytanie: ilekroć mowa o iluś-tam gramach mąki pszennej to jest to ilość przed przesianiem, czy po przesianiu? Bo przecież coś tam „odpadnie”.
Pozdrawiam
W przypadku chleba tak naprawdę to nie trzeba przesiewać mąki, to zabieg pomocny przy np. biszkopcie, ale przy rogalach mile widziane 🙂 Gramatura przed.
Wielkie Wow, zrobiłam z serwatka i łyżeczka cukru prz pomocy wnuczki 2 lata. Pyszne w wersji wytrawnej i słodkiej. Pięknie wyglądały wyjęte z pieca.
mam pytanie o zakwas, stanie się coś mu? jesli go aktywuje i dodam maki i wody , ładnie się podniesie i z bąbelkami a jednak nie uda mi się piec i nie wiem kiedy zacznę, to jak go schowam do lodówki to muszę go troszkę aktywować czy nie ? i wystarczy tylko ocieplić na parę godzin w tem pokojowej ( a mam zakwas z lodówki taka ilość co starczy na chleb )
Robiłam te rogale ale mi się rozjechały strasznie duzo mąki potrzebowały , a jak już w ostatecznym etapie wyrastania, wyglądały jak by ktoś je walcem przejechał i się posklejały
🙂 , pewnie je powtórze i może z bananem ,
tylko ciekawa jestem gdzie tu bląd zrobilam, też może za długo wyrastały ( parę godzin )
Jeśli zakwas jest już aktywny, a go nie wykorzystujemy to wkładamy do lodówki. Przez kolejnym przygotowaniem ciasta trzeba go niestety znów delikatnie podkarmić.
A w temacie ciasta, proszę następnym razem zmniejszyć ilość wody przy etapie wyrabiania 😉
Kochana Tosiu,
jaki błąd mogę popełniać gdy przygotowując te rogaliki kolejny raz ciasto wychodzi nieznośnie płynne 🙁
Po 3 godzinnym odpoczynku by ratować sytuację i dojść do etapu by formować rogaliki w sumie dodaję jeszcze około 1 szklanki mąki 🙁 ale jakby co to finał i tak zachwyca bo rogaliki pięknie wyrastają i wspaniale smakują!
Doroto,
A wyrabiasz ciasto ręcznie czy mikserem? Może płyn za każdym razem nie wchłonął się odpowiednio? Proponuję następnym razem zmniejszyć od razu ilość mleka, albo zwiększyć ilość mąki, tak aby ciasto od razu było odpowiednio elastyczne 🙂
Tosiu,
dziękuję za poradę 🙂 Nie wiem jak to wychodzi u innych ale u mnie dopiero przy zmianie proporcji mąki z 400 g na 550 g wyszło perfekcyjnie!!! Uzależniłam się teraz od tych rogalików 🙂
Rogale pyszne, super!!! Ja do środka dałam marmoladę wieloowocową. Jedynie dla mnie następne będą mniejsze i więcej ich wyjdzie i ciut więcej cukru bo słodycze kocham ??? A i u mnie było mleko roślinne, i dałam tylko żółtko bo mamy uczulenie na białko i mąka nie pszenna tylko orkisz biały 650 ? bo niestety przenicy zwykłej nam nie wolno. Przepis rewelacja!!! Dzięki?
No dodam, że Rogale pięknie urosły mój zakwas Siutek (takie nosi imię) spisuje się na medal!!! Co najlepsze od pięciu dni codziennie piekę coś z moim Siutkiem i jego moc rośnie z dnia na dzień???? Cudny blog ???
Cieszę się, że wypieki wychodzą i trzymam kciuki za kolejne 🙂
W razie czego podpowiem, że Siutek może też sobie odpocząć w lodówce, nie trzeba na nim codziennie piec 😉
Może to już nudne, że tak chwalę ten przepis ale te Rogale uzależniają!!! Właśnie je upiekłam i uwaga 4 zjadłam od razu??? mniam!!! Dzisiaj dałam pół dużego banana zamiast jajka. Pychotka?
Baaardzoo mnie to cieszy, dziękuję za miły komentarz <3
Wyjątkowe 🙂
Czy można zamienić mąkę pszenną na razowa?
Z razowej wyjdą zbite gnioty, można wymieszać pół na pół, ale wtedy potrzeba więcej wody lub zastąpić mąką orkiszową jasną, wtedy proporcje bez zmian 🙂
Czy mąka typ2000 będzie za ciężka? Bo niestety nie mogę innej, a szukam innego przepisu niż chleb pełnoziarnisty na zakwasie 😉
Niestety z mąki razowej nie da się uformować lekkich rogali 🙂 Ale są różne przepisy na blogu na chleby z mąką razową i może taki przepis na bułki przygotuję!
Jaka szkoda! 🙂
Może od jednorazowego grzechu z białą mąką nie przytyję 5 kg 😉
A przepis na bułki, to byłby szczyt marzeń 🙂
Robię te rogale już któryś raz i są po prostu obłędne ♡
Miło mi to czytać 🙂
zamiast zakwasu żytniego mogę dać pszenny? i w jakiej ilości?
dałam zakwas pszenny 150 gram…wyszły super 🙂 pyyyyycha 🙂 bo szukałam czegoś na słodko na zakwasie pszennym i mało znalazłam …większość na żytnim, a ten dopiero zaczęłam hodować 🙂 ale widzę, że można zamienić 🙂 jak wyhoduje żytni to tez je zrobię i zobaczę jaka jest różnica w smaku 🙂
Super, ale mogę podpowiedzieć, że zakwas żytni w prawie każdym przepisie można zastępować pszennym 🙂 Proporcje się nie zmieniają, jedynie smak.
Ze słodkich wypieków na zakwasie polecam też np. chałkę. https://smakowitychleb.pl/chalka-na-zakwasie/
Pozdrawiam.
Czy takie rogale po uformowaniu moga przelezec noc w lodówce i zostać upieczone dopiero rano?
Można spróbować tak zrobić, akurat z rogalami nie stosowałam tej metody, więc nie jestem pewna jak się zachowają, ale skoro bułki można formować, to pewnie z rogalami też się uda. Drugi pomysł to wyrastanie ciasta w misie w lodówce, a formowanie rano 🙂
A gdyby mleko podmienić na jakieś roślinne (akurat mam owsiane), a zamiast jajka dodać napęczniałe siemię lniane to by wyszły?
Tak, może być owsiane, ale nawet woda i tak, zamiast jajka siemię lniane lub rozgnieciony banan dadzą radę 🙂
Dziękuję 🙂
Najpierw piec w 220 stopniach, a o ile zmnieszyć na te drugie 15 minut pieczenia 🙂 ?
200 stopni 🙂
ogółem – wielkie wow! coś pysznego 😉