Przepis

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu

1. Składniki zaczynu na pumpernikiel: 2g drożdży instant/suszone, 220ml wody, 100g mąki pszennej chlebowej 750, 100g mąki żytniej razowej. Mieszamy składniki zaczynu i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. Jeśli jest bardzo ciepło, to czas może ulec skróceniu, a jeśli chłodno, wydłużeniu.

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

2. Wszystkie składniki ciasta na pumpernikiel oraz gotowy zaczyn mieszamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

3. Ciasto na pumpernikiel może się lekko kleić, ale nie powinno być nadmiernie suche.

formowanie
5 min
formowanie

4. Ciasto na pumpernikiel przekładamy na deskę i formujemy okrągły bochenek.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

4. Pumpernikiel dstawiamy do wyrośnięcia na na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

5. Wyrośnięte ciasto na pumpernikiel formujemy w okrągły bochenek i wkładamy do koszyka do wyrośnięcia na około 1-1,5 godzinę.

pieczenie
60 min
pieczenie

6. Wyrośnięty chleb pumpernikiel przekładamy na blachę, spryskujemy wodą i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 50-60 minut.

Smakowanie
Smakowanie

7. Upieczony pumpernikiel studzimy i kroimy po upływie 12-24 godzin.

Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej