Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, cukier, sól, tarty imbir, sezam oraz pokrojone drobno śliwki. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z którym formujemy krągłe bułeczki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnik i pieczemy metodą góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej