Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie fetę rozkruszamy widelcem, dodajemy żółtko i ulubione zioła (u mnie bazylia i suszona czubryca).
formowanie
3 min
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat podsypany kaszą i dzielimy je na 17 części. Delikatnie je rozpłaszczamy, na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zbieramy boki ciast ku środkowi formując małą bułeczkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Okrągłą formę (u mnie do tarty o średnicy 23 cm), skrapiamy oliwą i posypujemy kaszą manną. Tak przygotowane mini bułeczki układamy ciasno w formie złączeniem ku dołowi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej