Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, aktywny zakwas, sól, jajko, żurawinę. Wlewamy stopniowo letnie mleko, topione masło i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki. Umieszczamy je w tortownicy lub okrągłej formie (średnica ok. 23 cm) blisko siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do pieca, pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej