Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy ugotowane i pokrojone ziemniaki, sól, suszone drożdże. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy krągły bochenek i umieszczamy w koszyczku oprószonym mąką (złączeniem ku górze). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Wyrośnięte ciasto przerzucamy do rozgrzanego garnka żeliwnego lub przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem i z wierzchu nacinamy. Jeśli wybieramy blachę - to pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. W przypadku garnka żeliwnego pieczemy przez 20 minut pod przykryciem, następnie nadal w 220 stopniach bez przykrycia. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej