Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Jeśli nie mamy gotowego puree z dyni to szykujemy je krojąc dynię na plastry (polecam Hokkaido, można jeść ze skórką), skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach 30 minut. Następnie miksujemy na gładkie puree.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree z dyni, drożdże, sól. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
3 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Bułki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy makiem lub przyprawami. Pieczemy metodą góra-dół przez ok. 17 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej