Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i jajko. W rondlu podgrzewamy piwo z masłem, aby było letnie, a tłuszcz się rozpuścił. Wlewamy je stopniowo do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Po tym czasie zostawiamy ciasto w misie na 1,5 h.
formowanie
1 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części.
formowanie
1 min
formowanie
4. Z każdej z nich robimy długi, cienki wałeczek i formujemy precle (jak w filmie).
formowanie
1 min
formowanie
5. Kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem.
gotowanie ciasta
12 min
gotowanie ciasta
6. Gotujemy wodę z sodą oczyszczoną. Uformowane precle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z 1 strony i po 30 sekund z drugiej. Przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
18 min
pieczenie
7. Ugotowane precle smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez 15-18 minut, aż precle będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej