Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Wsypujemy mąki do misy oraz i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.

formowanie
3 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odkrawamy mały kawałek, z reszty formujemy okrągły bochenek. Z kawałka ciasta robimy kuleczkę, którą dekorujemy wierzch chleba.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

4. Tak uformowany bochenek zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem jeszcze na 40 minut.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 40 minut. Upieczony studzimy, następnie przecinamy wzdłuż w 3/4 wysokości i wydrążamy. W chlebie serwujemy żurek.

podsmażanie
5 min
podsmażanie

6. Na łyżce Vege Pajdy podsmażamy wegańską białą kiełbaskę i dodajemy ją do żurku.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej