Jeśli lubicie podawać potrawy w oryginalny sposób, proponuję, aby zamiast zastawy stołowej wykorzystać do tego chleb. Serwowanie zupy w chlebie wcale nie musi się wiązać z marnowaniem jedzenia. Wystarczy po wydrążeniu chleba zasuszyć miąższ na bułkę tartą, a miskę po opróżnieniu zupy zjeść. Dlatego zdecydowałam, że mój chleb będzie pełnoziarnisty.
Z poniższego przepisu możecie upiec jeden większy chleb, albo podzielić na kilka porcji i upiec więcej mniejszych.
Polecam też przepis w wersji na zakwasie!
Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, że nadaje się dla osób na diecie bezmlecznej, ale również roślinnej. Jeśli chcecie podać w taki sposób wegański żurek na Święta, podsmażcie roślinną kiełbaskę na aromatycznej Vege Pajdzie – będzie pysznie!
Super chlebki. Z podwójnej ilości wyszły mi 4 chlebki o średnicy 12cm i wysokości 8 cm.
Chlebki barzo ładne zastanawiam sie czy nie beda przeciekac,moze od wewnatrz posmarowac bialkiem i na
chwile wlozyc do piekarnika.Bialko sie zetnie i tym samym uszczelni scianke wewnetzna chlebka.
Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby chlebki przeciekły. Myślę, że nie ma potrzeby uszczelniać ich białkiem.
Proszę o optymalne proporcje na cztery niewielkie, ale tez nie za małe, chlebki pełnoziarniste do żurku. Jak wcześnie mogę je upiec i jak je przechować? Pozdrawiam.
Z tego przepisu akurat wyjdą 4 chlebki takiej wielkości. Można wcześniej upiec i zamrozić.