Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody soczewicę. Dodajemy suszone drożdże, pokrojone drobno suszone pomidory, zalewę, czyli olej/oliwę z suszonych pomidorów, suszoną paprykę oraz sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż składniki się dokładnie połączą.
wyrastanie
100 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką na 1h 40minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po tym czasie pieczemy chleb w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 minut. Wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest poprawnie upieczony. Wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej