Przepis

podsmażanie
5 min
podsmażanie

1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na klarowanym maśle z solą i pieprzem.

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas żytni, sól, podsmażoną cebulę, posiekany rozmaryn. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto na orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. To pierwsze wyrastanie chleba.

drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie

4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka posypanego mąką (na dnie położyłam gałązkę rozmarynu). Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.

piecz
40 min
piecz

5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Chleb przerzucamy na wyłożoną pergaminem blachę. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, włączamy góra-dół i pieczemy orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie w 200 stopniach przez 30 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej