Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dodajemy aktywny zakwas żytni, ziarna, rodzynki i sól. Do misy wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne.

formowanie
5 min
formowanie

2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Dodatkowo ciasto można z wierzchu udekorować ziarnami.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

3. Ciasto na orkiszowiec na zakwasie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 4,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, w trybie góra-dół. Chleb wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, następnie przez 20 minut w teperaturze 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej