Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże suszone, sól, oliwę, letnią wodę. Wyrabiamy aż ciasto na chleb będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowaną kulę z ciasta na chleb zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

przygotowywanie nadzienia
4 min
przygotowywanie nadzienia

3. W tym czasie w ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem: natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.

formowanie
2 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto na chleb odrywany wałkujemy na prostokąt. Smarujemy go przygotowaną ziołowo-czosnkową pastą.

formowanie
2 min
formowanie

5. Ciasto dzielimy na 6 prostokątów, każdy z nich składamy na pół, układamy ciasno w keksówce wyłożonej pergaminem.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Chlebek pietruszkowo-czosnkowy przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia.

pieczenie
25 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut. Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej