Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło. Gotujemy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zestawiamy i czekamy by ostygło (powinno być letnie, lecz nie gorące). Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Wlewając powoli mleko z masłem zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem. Następnie wbijamy jajka i dalej wyrabiamy ciasto. Po 5 minutach osiągnie formę kuli.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
4 min
formowanie
3. Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 porcji. Każdą kulkę spłaszczamy i próbujemy zlepić boki jakby kleiło się pierożki.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Tak złożone bułeczki kładziemy złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę. W tym czasie podwoją objętość.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki nacinamy pod skosem w trzech miejscach, ostrym nożem. Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy wierzch bułeczek. Bułeczki śniadaniowe pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, aż będą lekko rumiane. Przed podaniem studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej