Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą na blacie/stolnicy/w misce mąkę, drożdże, sól, cukier, rodzynki (nie nasączamy ich wcześniej), skórkę z cytryny, rum, masło i gorzką czekoladę (ewentualnie). Zacznij zagniatać ciasto, powoli dolewając najpierw oliwę, a następnie ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska jednolitą, lekko lepiącą się, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zgniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na lekko oprószony mąką blat, zagnieć, podziel nożem na 8 części. Przygotuj formę do muffinków. Każdą wyłóż papierowymi kokilkami lub wysmaruj masłem na całej powierzchni.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Umieść w nich po kawałku ciasta, uklep w formie, a formę przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę, aby ciasto znacznie urosło.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do muffinków do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż ciasto znacznie urośnie i zbrązowieje z wierzchu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej