Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, pistacje, sól, kremówką i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do oprószonego mąką koszyka. Przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto zostawiamy w koszyku do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, nacinamy według fantazji ostrym nożykiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem do 220 sotpni. Na dni stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Pieczemy 20 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej